DE ‘HOOGTE AARDAPPEL

pdt matemale

Van het Regionale Natuurpark Pyrénées Catalanes
Een eeuwenoude teelt !

 
De aardappel van Matemale : de productie van deze aardappel in Cerdagne, Capcir,
teritoir van het Regionaal Natuurpark van de Pyrénées Catalanes is een eeuwenoude en autentieke cultuur. Ze was één van de basis voedingsstoffen toen
de inwoners van deze streek zich nog volledig autonoom in hun levensbehoeften dienden te voorzien. De hoogte (1500 -1700 m) maakt dat er bijna geen behandelingen dienen te gebeuren, er wordt enkel bemest met mest van de plaatselijke kuddes.

Een artisanale productie op mensenmaat : een bijna niet-geautomatiseerde oogst en kleine percelen.

Een authentieke omgeving : De zuivere lucht en het bergklimaat zorgt voor een excellente smaak.

Een teelt met respect voor de omgeving.

Deze aardappel heeft het label ‘La Marque Parc’. Dit label eist respect voor het milieu en draagt bij aan de versterking en behoud van de natuurlijke rijkdom van fauna en flora. Door de aankoop van deze producten steunt u het algemeen belang ten behoeve van deze bijzondere en kwetsbare gebieden en aan het behoud van de lokale economische activiteit.

 

 

Continue Reading

Les caprices des tomates….

bio

 

Vanaf juni waren ze er, Les Tomates Anciennes, in alle vormen en kleuren, geurig en smaakvol, we genoten.
En toen kwam het feest van de tomaat er aan bij CRU, hoeveelheden werden vastgelegd, Variëteiten gereserveerd, we keken er naar uit.

3 dagen voor het voorziene vertrek naar België : frisse nachten (+/- 14 C°) en koele dagen (+/- 28 C°) resultaat de tomaten in stress ! Ze hangen er maar ze rijpen niet !

Ai, ai, ai, misérie, misérie.

2 dagen voor vertrek : geen teken van rijpen…., wij panikeren, de producteurs wanhopen en de tomaten blijven stoïcijns GROEN.

1 dag voor vertrek : opnieuw een temperatuur het Zuiden waardig ( 36 C°) en ja hoor er zijn er die rijpen, niet allemaal, maar toch er kan een lading richting België vertrekken.

En zoals de Catalanen hier zeggen : « ils sont capricieuse les tomates » was het voor ons weer een les dat de natuur zich niet laat dikteren.

 

Josse

18 augustus 2016

Continue Reading